Vanaf 13.00 uur: Ontvangst met koffie/thee.
Vanaf 13.45 uur: Verzamelen op het buitenterrein van NM Kamp Vught.
14.00 uur: Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan Corinne Heyrman, met een bijdrage in spoken word.
Acteur, zanger en dichter Huub van der Lubbe vertelt het verhaal van Willy la Croix, de architect die twee jaar in Vught gevangen zat wegens zijn rol in het verzet. Met een van de laatste transporten werd hij op 5 september 1944 naar Sachenhausen gedeporteerd, alwaar hij twee weken later stierf. La Croix is de grootvader van zijn vrouw Teuntje Klinkenberg. Daarnaast zingt Van der Lubbe twee liederen en draagt hij een gedicht voor.
Peer Wittenbols schreef de tekst van de theatermonoloog ‘De steen in mijn mond’ van MATZER Theaterproducties, een voorstelling die in 2024 en 2025 onder grote belangstelling in NM Kamp Vught is gespeeld door actrice Juul Vrijdag. Een opa en tante van Wittenbols waren gevangenen in Kamp Vught. Opa Simon overleed in Sachsenhausen en tante Ann overleefde ternauwernood Ravensbrück. Oom Jan was actief in het verzet, dook onder en kwam na de oorlog terug. De oorlogsgeschiedenis bleef onbesproken in het gezin.
Wil je het portret van een in Kamp Vught overleden familielid plaatsen? Geef dan voor 2 mei je naam en de naam van het familielid door via info@nmkampvught.nl o.v.v. ‘portret’ en je ontvangt het portret op 4 mei op het buitenterrein.
N.B. In de uitnodiging staat een onjuist adres.
Na deze bijdragen leggen vertegenwoordigers van oud-gevangenen, nabestaanden en betrokken organisaties een krans of een bloemstuk, gevolgd door (diplomatiek) vertegenwoordigers van verschillende landen en overheden. Vervolgens worden bezoekers uitgenodigd om elk een portret van iemand die is omgekomen in Kamp Vught te plaatsen nabij het crematorium. Twee tamboers van het Vughtse Gilde Sint Catharina gaan het publiek voor.
Bezoekers ontvangen voorafgaand aan de herdenking een portret van een slachtoffer van Kamp Vught. Ceremoniemeester Koos Theuws nodigt iedereen uit om na het deflié het portret te plaatsen nabij het crematoriumgebouw. Je kunt bloemen leggen bij de asputten.
Pendelbus & parkeren
Vanwege de grote belangstelling is er op 4 mei een parkeerprocedure; bezoekers parkeren bij strandpaviljoen De IJzeren Man (IJM, Boslaan 49). Vanaf de Boslaan zie je gele borden. Verkeersregelaars wijzen de weg. Vanaf IJM rijden pendelbussen vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur. Bekijk hier de uitnodiging met instructie.
Heb je een gehandicaptenparkeerkaart? Je kunt van maandag t/m vrijdag tot 2 mei bellen met (073) 6566764 of mailen naar info@nmkampvught.nl graag met voor- en achternaam en het kenteken. We noteren je gegevens zodat je vlakbij NM Kamp Vught kunt parkeren.
Bent je slecht ter been? De chauffeur kan doorrijden tot de ingang van NM Kamp Vught en parkeert daarna bij De IJzeren Man, waar de pendelbussen zijn.
Het herinneringscentrum is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Barak 1B is op 4 mei gesloten. De audiotour is vanaf 12.00 uur niet beschikbaar in verband met de praktische voorbereidingen.
Bekijk hier het artikel met foto's en film van 4 mei 2024.
Herdenk met een bloem
Wij leggen op 4 mei je bloem op de asputten bij het crematorium.
Je kunt een bloem (€ 2,50 per stuk) bestellen via de QR-code.
Als Vriend of Beschermer ontvang je een persoonlijke uitnodiging voor openingen van exposities en voor herdenkingen. Je hebt bovendien onbeperkt vrij entree voor twee personen (introducé mag wisselen).
Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.
Foto's: Bob Bronshoff, Gaby Jongelen, Farideh Ladrak, Jan van de Ven.